Elfstedentocht

Zou de Elfstedentocht dit jaar eindelijk ‘oan gean’? De Tocht der Tochten, op zijn Fries: Âlvestêdetocht is een 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs door alle elf steden van Friesland. De Elfstedentocht begint bij de hoofdstad Leeuwarden en gaat door naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en om te finishen in de Friese hoofdstad Leeuwarden.

De deelnemers krijgen een stempelkaart, waar ze tijdens de Elfstedentocht in alle elf steden een stempel krijgen. Wanneer de Elfstedentocht volledig is afgelegd en Leeuwarden is voor middernacht bereikt, krijgt de schaatser het welverdiende Elfstedenkruisje.

De minimale ijsdikte voor het organiseren van de Elfstedentocht moet overal 15 centimeter zijn. Op de plekken met kleine wakken worden ‘ijstransplantaties’ uitgevoerd. Op plekken waar niet of moeilijk geschaatst kan worden, worden klunvoorzieningen gemaakt.

It Foarhûs en de Elfstedentocht

Omdat ons appartement ‘It Foarhûs’ prachtig centraal in Friesland ligt, bent u op een kleine afstand van al de bekende elf steden die onze provincie telt. Zo bent u binnen aanzienlijk korte tijd bij de start en finish van de Elfstedentocht in Leeuwarden en gedurende de tocht die gaat langs Sneek, Dokkum en alle andere Friese steden. Tijdens spectaculaire evenementen als de Elfstedentocht ziet u Friesland op haar best.

U kunt tijdens uw verblijf in It Foarhûs optimaal genieten van de Elfstedentocht en van de prachtige, gezellig bruisende Friese steden. Maar niet alleen de steden zijn interessant om te bezoeken tijdens de Tocht der Tochten. U bent ook niet ver van het Elfstedenplaatsje Bartlehiem met het bekende Elfstedenbruggetje. Hier gaan de schaatsers tweemaal onderdoor, de eerste keer om hun weg te vervolgen richting Dokkum en op de terugweg richting de finish in Leeuwarden.

Dan is er ook nog het ‘It Sil Heve’ Elfstedenmonument, in de volksmond De Tegeltsjesbrege (tegeltjesbrug) genoemd. Deze brug bestaat uit vierduizend tegeltjes met afbeeldingen van de Elfstedenschaatsers. Er zijn tegeltjes van niet alleen wedstrijdrijders en winnaars, maar ook van W.A. van Buren, de tegeltjesbrugschuilnaam van Koning Willem-Alexander die in 1986 de tocht volbracht. De laatste brug van de Elfstedentocht is een ware blikvanger in de prachtige landschappen nabij het dorpje Gytsjerk, een paar kilometer voor de finish op de Bonkefeart.

Het is prachtig om tijdens de Elfstedentocht even bij iedere Friese stad langs te gaan en te genieten van al het feestelijke wat Friesland te bieden heeft. Tevens kunt u tijdens uw verblijf in It Foarhûs zelf lekker schaatsen in en rondom het gezellige Earnewâld. Ook kunt u, om in de sfeer te komen die de Elfstedentocht met zich meebrengt, een bezoekje brengen aan het Schaatsmuseum in Hindelopen waar een speciale Elfstedenzaal is ingericht.